December 2017 Nr. 6
Rundvee Nieuws Boehringer Ingelheim
Nieuws over BVD!| Wereldwijd eerste keus| Novem®40 mg/ml – dubbel zo geconcentreerd
Geachte veehouder,
Hierbij ontvangt u het ‘Rundvee Nieuws’ van Boehringer Ingelheim. 
koe
Nieuws over BVD!

De laatste weken wordt er veel geschreven over BVD. BVD-uitbraken in Nederland zorgen voor grote schade bij de getroffen bedrijven en voor onrust onder veehouders. Tegelijkertijd is de vorming van een nationaal beleid omtrent IBR en BVD vooruit geschoven. 

Toch is er ook positief nieuws! Steeds meer veehouders kiezen vrijwillig voor BVD vaccinatie om hun veestapel te beschermen. Want BVD-vrij worden is het begin, vrij blijven is de volgende stap. Naast biosecurity kan dit met een goede vaccinatie die beschermt tegen zowel BVD type 1 als type 2. Vrij blijven kan met Bovela.

Bovela is het enige vaccin in Europa dat 100% foetale bescherming heeft aangetoond  tegen zowel type 1 als type 2. Een eenmalige vaccinatie geeft een jaar lang bescherming, ook van de vrucht tijdens de dracht, tegen een BVD-infectie.

Geen ander BVD vaccin geeft zo’n brede bescherming met zo’n eenvoudig vaccinatieschema.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Bovela na 2 jaar al marktleider was in Europa*!

U vraagt:
- Bescherming tegen type 1 en 2.
- Foetale protectie, voorkomen van het ontstaan van dragerdieren.
- Eenvoudige en praktische vaccinatieschema’s: eenmalige vaccinatie, 1 jaar bescherming.

Bovela®, het antwoord op BVD
De grootste in Europa beschermt ook de Nederlandse veestapel tegen BVD

*CEESA data Q2 2017

Wereldwijd eerste keus

Infecties bij mensen met resistente kiemen zijn een zorg voor iedereen. Wereldwijd sterven jaarlijks vele duizenden mensen aan infecties als gevolg van antibioticaresistentie. Om de (verdere) ontwikkeling van resistentie te voorkomen, moet het antibioticagebruik verminderd worden. Dat betekent dat we humaan en veterinair antibiotica alleen moeten inzetten wanneer het echt nodig is; bij de behandeling van zieke mensen en dieren. Daarnaast is het van belang antibiotica zo gericht mogelijk in te zetten. Bij voorkeur een antibioticum die alleen werkzaam is tegen de ziekteverwekker.

Dit is dan ook de reden dat de Europese Commissie in een richtlijn schrijft over de behandeling van penicilline gevoelige bacteriën; “Pathogenen die gevoelig zijn voor penicilline moeten niet worden behandeld met andere (breedspectrum) antibiotica, tenzij de patiënt allergisch is voor penicilline.” In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, staat penicilline ook in de veterinaire richtlijnen als eerste keus. Penicilline is het eerst ontdekte antibioticum. Het werd ontdekt in 1928 en is nog steeds één van de meest effectieve antimicrobiële middelen tegen penicilline gevoelige gram positieve microorganismen. In Europa wordt 50 - 80% van de mastitis gevallen bij rundvee veroorzaakt door gram positieve kiemen, zoals staphylococcen en streptococcen.

Het advies is om regelmatig melkmonsters laten onderzoeken, om te weten welke verwekker de oorzaak van de mastitis is en voor welk antibiotica de kiem ge voelig is. Met de uitkomsten van melkmonsteronderzoek, kan gericht behandeld worden en kunnen managementaanpassingen gemaakt worden. Op het bedrijfsbehandelplan staan over het algemeen drie gradaties van mastitis, van mild tot ernstig. Steeds vaker zullen bij de mildere vormen (graad 1 en graad 2) van mastitis eerste keus middelen, zoals penicilline, op het bedrijfsbehandelplan staan. Op deze manier draagt de melkveehouderij ook haar steentje bij aan het gericht inzetten van anti microbiële middelen om wereldwijd resistentie ontwikkeling te voorkomen.

Behandelen volgens bedrijfsbehandelplan of vraag uw dierenarts. 

Novem®40 mg/ml – dubbel zo geconcentreerd, slechts de helft van het injectievolume nodig t.o.v. NNovem®20!

Boehringer Ingelheim introduceert een nieuw lid van de Novem-familie, namelijk Novem40. Novem40 bevat 40mg meloxicam per ml en is dus dubbel zo geconcentreerd als Novem20. Met als voordeel een kleiner, diervriendelijker injectievolume t.o.v. Novem20. Per fles kunnen meer dieren worden behandeld. Met de gunstige prijsverhouding van Novem40 biedt dit een extra voordeel voor u als veehouder. Novem40 is beschikbaar in 50ml en 100ml flacons.

Vraag  uw dierenarts om meer informatie en beschikbaarheid.

koe met kalf
Boehringer Ingelheim
Boehringer Ingelheim
Comeniusstraat 6
1817 MS Alkmaar
www.boehringer-ingelheim.nl/animal-health
Disclaimer • ContactAfmelden

Novem 40. Werkzame bestanddelen: Meloxicam 40mg/ml. Indicatie: Acute respiratoire infecties bij rundvee, diarree bij kalveren ouder dan één week en niet melkgevend jongvee, acute mastitis en voor verlichting van post-operatieve pijn bij kalveren na het onthoornen. Doeldier: Runderen. Voornaamste bijwerking: Bij runderen werd een geringe pijnloze zwelling op de plaats van injectie waargenomen bij de meeste dieren in de laboratorium studies. Deze lokale reactie verdween binnen 8 uur na de subcutane toediening. Contra-indicatie(s): Niet gebruiken bij dieren die lijden aan een verminderde lever-, hart- of nierfunctie en hemorragische aandoeningen, of als er aanwijzingen zijn voor ulcerogene gastro-intestinale lesies of individuele overgevoeligheid voor het product. Voor de behandeling van diarree bij rundvee, niet gebruiken bij dieren jonger dan één week. Dosering: Rundvee: éénmalige subcutane injectie van 0,5 mg meloxicam/kg lichaamsgewicht (dat komt overeen met 1,25ml/100kg lichaamsgewicht), in combinatie met een geschikt antibioticum therapie of orale rehydratie therapie, indien passend. Wachttijd rundvee: vlees 15 dgn, melk 5 dgn. Regnr./Kan.status: REGNL 120496. Kanalisatie: URA

Bovela, bevat per dosis (2 ml): levend verzwakt BVDV-1, ncp stam KE-9 en levend verzwakt BVDV-2, ncp stam NY-93. Doeldier: Rund. Indicatie: Voor de actieve immunisatie vanaf een leeftijd van 3 maanden om hyperthermie te beperken en de reductie van leukocyten veroorzaakt door BVDV-1 en BVDV-2 te minimaliseren, en om de virusuitscheiding en viremie veroorzaakt door BVDV-2 te verminderen. Voor de actieve immunisatie van runderen tegen BVDV-1 en BVDV-2 om de geboorte van persistent geïnfecteerde kalveren te voorkomen. Duur van de immuniteit: 1 jaar. Contra-indicatie: Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor de werkzame bestanddelen of één van de hulpstoffen. Toediening: 2ml Intramusculair. Het wordt aanbevolen om rundvee tenminste drie weken vóór inseminatie/dekking te vaccineren voor foetale bescherming vanaf de eerste dag van conceptie. Dieren die later dan 3 weken vóór de dracht of tijdens de vroege dracht gevaccineerd worden zijn mogelijk niet beschermd tegen foetale infectie. Dit dient in overweging genomen te worden bij koppelvaccinatie. Hoewel persisterende infectie van de foetus door vaccinatie niet is aangetoond, kan transmissie naar de foetus niet worden uitgesloten. Daarom dient gebruik tijdens de dracht per geval beoordeeld te worden door de behandeld dierenarts, rekening houdend met bijvoorbeeld de immunologische BVD status van het dier, de duur tussen vaccinatie en dekking/inseminatie, het stadium van de dracht en het risico op infectie. Voornaamste bijwerkingen: een milde zwelling en noduli tot 3 cm diameter werden waargenomen op de plaats van injectie en verdwenen binnen 4 dagen na de vaccinatie. Een verhoging van de lichaamstemperatuur binnen de fysiologische marge komt vaak voor binnen 4 uur na vaccinatie en verdwijnt spontaan binnen 24 uur. Wachttijden: Nul dagen. REG NL 114058. Duur van de immuniteit: 1 jaar. Kanalisatie: UDD. Voor meer informatie: Boehringer Ingelheim bv, vetmedica.nl@boehringer-ingelheim.com, www.boehringer-ingelheim-ah.nl, +31(0)725662411.